INFORMACE ZE ŠKOLNÍ JÍDELNY

Pro stravování ve školní jídelně se vytváří jídelníček podle zásad hospodaření s finančními prostředky a hlavně podle normativu jednotlivých kategorií v rozmezí daném Vyhláškou o školním stravování č. 107/2005Sb.

Pro školy je dále platný legislativní předpis MZd /ministerstva zdravotnictví/ -tzv. spotřební koš, podle kterého se vypočítává každý měsíc spotřeba sledovaných 10 druhů potravin, tj. masa, ryb, mléka a mléčných výrobků, luštěnin, ovoce, zeleniny, brambor, tuků a cukrů…. Plnění těchto daných limitů je pro školní jídelny závazné.

Hodnoty spotřebního koše určují spotřebu pro děti MŠ a žáky ZŠ. Hlavní činností školní jídelny je školní stravování, snažíme se tedy připravovat taková jídla, která jsou v souladu se zdravou výživou a která nám umožňuje dodržovat nastavené podmínky spotřebního koše.

Každé dítě / žák dostane porci, která odpovídá jeho věkové kategorii, do které jsou děti /žáci zařazeni na začátku každého školního roku. Gramáž porcí je určena normami pro školní stravování.

Cena oběda se skládá z peněžních prostředků od rodičů a z dotace MŠMT na stravování /voda, topení, provozní a mzdové prostředky/, kdy rodiče platí pouze náklady na potraviny. Limity na stravu jsou dány legislativně přílohou vyhlášky o školním stravování.

Ve školní jídelně se stravuje zhruba 210 dětí, žáků, zaměstnanců a cizích strávníků. Některá jídla /např. minutky/ se vařit vůbec nemohou, protože nevyhovují předpisům o udržení teploty a kvality jídla po celé tři hodiny vydávaní obědů. Některé druhy masa – hlavně s kostí /kuře apod./ mnohé děti  a žáci vracejí úplně celé, protože nechtějí nebo neumí kosti vůbec obírat, protože na to z domova nejsou zvyklí. Není ani možné vyhovět chuti a požadavkům všech strávníků při stravování, protože jsme vázáni výše uvedenými předpisy, vyhláškami a nařízeními.

Trendy školního stravování se samozřejmě také vyvíjí, snažíme se zařazovat postupně nové druhy surovin i postupů do jídelníčků, ale je to běh na dlouhou trať a strávníci si musí na to pozvolna zvykat. Mnohdy také záleží na způsobu stravování doma, na jaké potraviny jsou děti zvyklé z domu, jaké mají stravovací návyky….

                                                      Kobzová Jitka, vedoucí školní jídelny

Vložit komentář

Můžete použít tyto HTML tagy:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

ZÁPIS DO MATEŘSKÉ ŠKOLY
NABÍDKA VOLNÉHO PRACOVNÍHO MÍSTA NA ZŠ A MŠ SUDKOV
NABÍDKA VOLNÉHO PRACOVNÍHO MÍSTA V ZŠ
PŘEDŠKOLÁCI NA NÁVŠTĚVĚ V 1. TŘÍDĚ
ŽIVOT ŽÍŽAL – ekologický program Sluňákov
PÁLENÍ ČARODĚJNIC
ŘEDITELSKÉ VOLNO
ZÁPIS DO 1. TŘÍDY ZÁKLADNÍ ŠKOLY
SLUŇÁKOV-EKOLOGICKÝ PROGRAM
EKOLOGICKO-CHOVATELSKÝ PROGRAM V MŠ
Projektový den:  PŘÍRODA KOLEM NÁS
ZÁPIS DO 1. TŘÍDY ZŠ
TŘÍDNÍ SCHŮZKY V ZŠ
VELIKONOČNÍ TVOŘENÍ V MŠ
VÍTÁNÍ JARA V MŠ
VELIKONOČNÍ DÍLNIČKA V ZŠ
LYŽAŘSKÝ VÝCVIK ŽÁKŮ 2. STUPNĚ ZŠ
DĚTI MŠ V KNIHOVNĚ

Nejnovější komentáře

    Archivy

    Statistiky

    • 113115Návštěvníků celkem:
    • 15Návštěvníků dnes:
    • 0Návštěvníků online:
    • 21.3.2014Počítáme od: