Pro stravování ve školní jídelně se vytváří jídelníček podle zásad hospodaření s finančními prostředky a hlavně podle normativu jednotlivých kategorií v rozmezí daném Vyhláškou o školním stravování č. 107/2005Sb.
Pro školy je dále platný legislativní předpis MZd /ministerstva zdravotnictví/ -tzv. spotřební koš, podle kterého se vypočítává každý měsíc spotřeba sledovaných 10 druhů potravin, tj. masa, ryb, mléka a mléčných výrobků, luštěnin, ovoce, zeleniny, brambor, tuků a cukrů…. Plnění těchto daných limitů je pro školní jídelny závazné.
Hodnoty spotřebního koše určují spotřebu pro děti MŠ a žáky ZŠ. Hlavní činností školní jídelny je školní stravování, snažíme se tedy připravovat taková jídla, která jsou v souladu se zdravou výživou a která nám umožňuje dodržovat nastavené podmínky spotřebního koše.
Každé dítě / žák dostane porci, která odpovídá jeho věkové kategorii, do které jsou děti /žáci zařazeni na začátku každého školního roku. Gramáž porcí je určena normami pro školní stravování.
Cena oběda se skládá z peněžních prostředků od rodičů a z dotace MŠMT na stravování /voda, topení, provozní a mzdové prostředky/, kdy rodiče platí pouze náklady na potraviny. Limity na stravu jsou dány legislativně přílohou vyhlášky o školním stravování.
Ve školní jídelně se stravuje zhruba 210 dětí, žáků, zaměstnanců a cizích strávníků. Některá jídla /např. minutky/ se vařit vůbec nemohou, protože nevyhovují předpisům o udržení teploty a kvality jídla po celé tři hodiny vydávaní obědů. Některé druhy masa – hlavně s kostí /kuře apod./ mnohé děti a žáci vracejí úplně celé, protože nechtějí nebo neumí kosti vůbec obírat, protože na to z domova nejsou zvyklí. Není ani možné vyhovět chuti a požadavkům všech strávníků při stravování, protože jsme vázáni výše uvedenými předpisy, vyhláškami a nařízeními.
Trendy školního stravování se samozřejmě také vyvíjí, snažíme se zařazovat postupně nové druhy surovin i postupů do jídelníčků, ale je to běh na dlouhou trať a strávníci si musí na to pozvolna zvykat. Mnohdy také záleží na způsobu stravování doma, na jaké potraviny jsou děti zvyklé z domu, jaké mají stravovací návyky….
Kobzová Jitka, vedoucí školní jídelny
Nejnovější komentáře